maanantai 25. kesäkuuta 2018

Juhannus Petroskoissa + 8 pientä pointtia Venäjällä matkaamisesta

Petroskoi (aikoinaan suomalaisittain Äänislinna) on Karjalan tasavallan pääkaupunki ja Joensuun ystävyyskaupunki, noin neljän tunnin ajomatkan päässä Niiralan tullista. Lähdettiin naapureiden kanssa lyhyellä varoitusajalla viikonloppuvierailulle menetettyyn Karjalaan. Niin lyhyellä, että ei saatu kuin kertaviisumit, jotka kustansivat 80e -kun vuosiviisumi olisi ollut vain pari kymppiä enemmän.

1. Rajan ylitys

"Kun ylität Venäjän rajan autolla, tarvitset maahantulokortin ja tulliselvityskaavakkeen rajan ylitystä varten. Junalla tai linja-autolla mentäessä rajan yli tarvitsee passin ja viisumin lisäksi vain maahantulokortin. Laivalla mentäessä ei tarvitse viisumia, mutta maahantulokortti tulee täyttää. Maahantulokorttia käytännössä tarvitsee jossain hotelleissa tai majoituspaikoissa missä yöpyy." TÄÄLTÄ TARKAT OHJEET


Tärkeintä on että et hukkaa passia, viisumia ja migraatiokorttia missään vaiheessa -tai olet kuusessa.

Matkanvarren pikkuisessa kahvila-hotellissa tapasin kazimirrin, rakastuin!
...Tullista päästyämme ajettiin monien pikkukylien halki ja vierestä, mm. Suojärven, josta minun sukuni on evakkona tullut Suomeen. Auton ikkunoista todistin käsittämätöntä rakennuskulttuuria ihan Suomenmaan rajojen vieressä; lahoja ja vinoja (mutta söpöjä) mummonmökkejä joissa vielä asutaan, rupusia kerrostalojen jäänteitä ja kolhoosien raunioita. Autotiet olivat osittain yllättävän hyvässä kunnossa, venäläiset nuoret miehet levittivät uutta asfalttia joka mutkassa.

Ahinkoski ja patsaspuisto
2. Raha
Euro on noin 70 Ruplaa, 1000 ruplaa on siis himppasen alle 15 euroa. Rahaa kannattaa varata viikonloppureissua varten joitain satoja euroja (riippuu haluatko ostaa tuliaisia) jotka voi vaihtaa kätevästi ennen tai jälkeen rajan monessakin paikassa. Ota huomioon että vaihtaessa käteistä saat luultavasti kasan viidentonnin seteleitä, jotka ovat auttamatta järjettömän suuri raha pikkumummoille joilla ei ole antaa vaihtorahaa noin suuresta setelistä. Kannattaa siis maksaa suurilla seteleillä vain suuremmissa ruokakaupoissa jotta saat tilalle pienempää käteistä. 


Venäläiset muutenkin tykkäävät että annetaan tasaraha, eivätkä tuskaile vaikka lasket pikkukolikoita kassalla hetken. Ja muista että raha asetetaan kassan viereen pöydälle (monesti siinä on joku alusta tai lautanen käteistä varten), ei suoraan käteen.




Katunäkymää. Petroskoissa on paljon busseja ja johdinautoja. Ja ladoja.
3. Hymyily
Venäläiset eivät hymyile turhaan tuntemattomille. Älä siis loukkaannu. Varsinkin tullissa viranomaiset ovat monesti todella yrmyn näköisiä eivätkä tervehdi, älä ota henkilökohtaisesti niinkuin minä teen. Mulla nyt on muutenkin auktoriteettikammo jo ihan suomiviranomaisiakin kohtaan.

Paikallinen, kovin länsimaalainen ostoskeskus.


4. Perus-kohteliaisuudet joilla selviää viikonlopun yli

  • Zdrástvuite (Trastuitze)Päivää (tuntemattomille) 


  • Zdrástvui (Trastui)Päivää (sinutellen)


  • Privét = Hei, Moi, Terve 


  • Spasíba = Kiitos


  • Pažálusta = Olkaa hyvä


  • Izviníte​​​​​​​ = Anteeksi (vähän niinku Excuse Me)


  • Ja nie gavarjú pa-russki = En puhu venäjää


  • Njet - Da = Ei - Kyllä


  • Harašó​​​​​​​ = Hyvä

Monikaan ei puhu englantia, mutta käsieleillä selviää. Kannattaa myös muistaa että esim. Petroskoissa joku voi hyvinkin ymmärtää suomea, älä siis älämölöi ja hauku ketään/mitään suomeksi (tai muutenkaan koskaan tietty).

Ja vinkkinä; Google Translatorin kännykkäsovellukseen saa ladattua kielitiedoston niin ettet tarvitse interwebsiä. Tämä on erittäin kätevää esimerkiksi ravintoloissa joissa ei ole englannin kielistä ruokalistaa/palvelua, saati wifi-yhteyttä.




Karjalaisia matkamuistoja myyvän liikkeen edustalla
Hotelli oli oikein fiini ja kahden hengen huone maksoi kahdelta yöltä n. 75 euroa


Petroskoissa Äänisen rannalla oli kaikille avoin ja maksuton ulkoilmakuntosali!
5. vesi

Sääntö: jos se tulee hanasta, ÄLÄ juo sitä. Minä en pessyt edes hampaita kun peloteltiin niin, kannoin kotosuomesta litran vettä mukanani.

Juhannus-aattoiltana taivas jakautui
Ääninen -järven rannalla oli kivoja ystävyyskaupunkien taideteoksia
Buluja ruokin vaikkei ois saanu
pulpul
Kaupungin kukkaistutukset oli hieman vaatimattomat
äänis-selfie
6. vessapaperi

Sitä joko ei ole (jos on edes vessaa) tai jos sitä on niin se raapii takaliston verille. Kanna siis mukanasi vaikka nenäliinoja.

Nähtyvyyksiä ja muuta kivaa
Ravintoloista sai myös 'länsimaalaista' safkaa
LENIN-SETÄ

Leninin patsaalla ruusu


Petroskoin Tivoli
oon tosi turisti
Kommunisminpunainen kukkaistutus
Ikuinen tuli
7. katso mihin astut
Tää on paha. Kadut, vaikkakin nykyään niitä kunnostetaan paremmin, ovat täynnä kuoppia ja korkeita reunakivetyksiä. Minä likka en katsonut, nyrjäytin nilkkani ja nyt sattuu.

Kotimatkalla poikettiin vielä Sortavalassa ostoksilla.
Nams
Laukkukauppa oli sulki.
Muisto siitä kun tämä paikka kuului vielä Suomelle
8. Ennakkoluulot roskikseen (ja muutkin roskat!)

Juu, mulla oli kaiken maailman pelkoja ennen matkaa. Sitä että venäläiset on sitruunan syöneitä möllyköitä, joka nurkalla vaanii ryöstäjiä ja taskuvarkaita, ja kadut ovat täynnänsä kaikkea epämääräistä. Ja että ruoka on pahaa (poislukien borssikeitto). Ah kuinka väärässä olinkaan!

Kaduilla on monia roskiksia miltei joka kulmassa. Älä siis heitä röökitumppeja tahi karkkipapereita maahan! Se on rumaa ja tyhmää, ihan kotimaassakin.

Sama paikka kuin tulomatkalla. Pikku Kazi oli vaihtunut Isoon Kizeen
Puz


SUsu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti